Prototype

Een mock-up is een tijdens de ontwerp of productiefase op schaal of op ware grootte gemaakt model van een ontwerp of product. In de software industrie komt het begrip tevens voor bij het vroeg in het ontwikkelproces testen van gebruikersinterfaces van het software-ontwerp. Een mock-up krijgt pas de term prototype als het ontwerp ook echt werkt. Meestal zijn de mock-ups dus voorbeelden qua uiterlijk.

Een mock-up wordt voornamelijk gebruikt voor demonstraties, lessen, evaluaties of promotie. Vaak worden mock-ups of prototypes van een systeem ontwikkeld op het moment dat een systeem moet worden geëvalueerd.

Bij het ontwikkelen van systemen kost het user-design 70% van de ontwikkelingstijd. Veelal wordt er niet de focus op gelegd en zijn er bij introductie aan de gebruiker, achteraf veel wijzigingen en frustratie tussen de gebruiker en ontwikkelaar. Het werken met Mockups en bijbehorende software om deze te tonen, versnelt het ontwikkelproces en geeft een buy-in van de toekomstige klant of gebruiker.